top of page
Search

BLUP konferencen 2022 i Stjær

Første gang nogensinde afholdes en konference for Bæredygtige Lokalsamfund. Sådan betragtede vi ihvertfald BLUP Konferencen den 30. marts i Forsamlingshuset i Stjær, Årets Bæredygtige Landsby 2021.


Der var samlet over 80 deltagere, hvoraf de ca 60 var frivillige fra små lokalsamfund i hele landet, ca 18 var landdistrikskoordinatorer og så var der forskellige andre fra regioner, LAG, selvstændige, politikere og lokale. Vi målte den store succes i at så mange frivillige havde fundet vej.

Programmet lød således:

14.30 - 15.00

Dørene åbnes. Indflyvning & ankomst, registrering & kaffe

15.00 - 15.25

Velkomst, præsentation & Fællessang

Akkompagneret af klaver v/Søren Gustav

15.25 - 15.45

Inspiration fra Stjær, Årets Landsby v./ Helene Simoni Thorup
 • For 7 år siden var vi ved at dreje nøglen rundt. I dag er bøtten helt vendt, og vi er blevet kåret som årets landsby. Kom og hør den inspirerende fortælling om, hvordan det lod sig gøre. Hvordan det nytter at tage hånd om egen udvikling. Og hvordan man får pirret virkelysten og kommer i gang for fuld skrue?

15.50 - 16.05

Hvad er en Bæredygtige Lokale UdviklingsProces - og hvorfor? v./ Tyge Mortensen
 • Gennem 12 måneder har 10 lokalsamfund i 8 forskellige kommuner kørt deres egen lokale udviklingsproces. Hvordan kan man arbejde med mobilisering, og hvad er kommunen, statens og klodens krav?

16.20 - 17.15

Story Slam: 10 små fortællinger fra det virkelige liv
 • 10 små levende historier fra landsbyerne - fortalt live af landsby-beboerne selv! Bliv inspireret af de gode fortællinger, om deres bøvl, løsninger og gode erfaringer.

17.20 - 18.00

Det Bæredygtige Samfund – med Verdensmålene som kompas v./ Taler: Professor emeritus Steen Hildebrandt​
 • Den evige jagt på vækst har drevet hjulene siden Anden Verdenskrig. Der er opstået et stort behov i verden for ændring - og Danmark kan være med til at vise vejen, hvis vi spiller vores kort rigtigt.

18.00 - 18.50

Fællesspisning
 • Den lokale argentinske kogekone Noelia, sørgede for at vores smagsløg blev stimuleret på bedste vis.

18.50 - 19.00

Fællessang & fortælling

19.00 - 19.50

Debat & samtalesalon
 • Det gode samspil mellem landsby og kommune om bæredygtighed. Vi sætter landsbyfolk og kommune-folk sammen på tværs i en struktureret debat.

 • Tema: Landsbyens strategiske planer og BLUP

 • Tema: Kommunens nye rolle som samskaber og facilitator

 • Tema: Fra Verdensmål til Landsbymål

 • Tema: Mobilisering af de frivillige i landsbyen

19.50 - 20.20

Forsamlingshusdebat, Mikrofonen går rundt og Tyge er facilitator
 • "Hvordan kan det lille lokalsamfund bedst bidrage til opnåelse af FNs 17 Verdensmål?"

20.20 - 20.50

Fælledens Tragedie v./ Tyge Mortensen

 • Vi lever i en brydningstid, der kalder på helt nye måder at arbejde, uddanne, samarbejde og leve på. Udfordringerne er globale, men løsninger finder vi lokalt. Hvordan gearer lokalsamfundet sig til en bæredygtig fremtid?

20.50 - 21.00

Fællessang, afslutning, farvel & på gensyn

Konferencen var for landsbyer og kommuner, der ønskede inspiration til en bæredygtig lokal udviklings proces. Man fik en koncentreret indsprøjtning af spændende oplæg, samtalesalon, 10xlandsbyfortællinger, 'give-aways' og historier fra Årets Bæredygtige Landsby, Stjær. Inspiration nok til at sætte Jeres egne ønsker om en bæredygtige lokale udviklingsproces igang.

På konferencen fortalte de 10 BLUP lokalsamfund, hvordan de havde gjort Verdensmål til Landsbymål. Hvordan de havde gennemgået en Bæredygtig Lokal UdviklingsProces.

Hvordan de havde mobiliseret lokalsamfundet om en bæredygtig dagsorden og hvordan drømmen, om at gøre en global forskel, kan starte helt lokalt.


88 views0 comments

Comments


bottom of page