top of page
Search

Tappernøje i Sydøstsjælland (BLUP landsby 2021)


Tappernøje Rapport BLUP 2022
.pdf
Download PDF • 3.79MB

Rapport spørgeskema forår 2021.docx
.pdf
Download PDF • 261KB

Tappernøje BLUP Rapport (link til rapport)

Tappernøjge spørgeskema (link til spørgeskemaresultatet)Tappernøje, Snesere & Everdrup sogne

Sognene med skov og vand, beliggende centralt mellem Femern og København. Tæt på motorvejen, så du nemt kan komme til og fra vores dejlige område til job og andre aktiviteter.

Inden for en radius af 20 km finder du mange arbejdspladser i bl.a. Næstved, Præstø, Fakse, Haslev og Vordingborg.

Her finder du dejlig natur, hvor der er frirum til af udfolde sig. Tappernøje/Brøderup er den største by i området, hvor der findes indkøb, skole, erhverv og daginstitutioner.

Her findes boligområder, hvor du kan bo tæt på skov og fjord. Der er også industriområder til mindre industri og håndværk.

Mellem Tappernøje og Brøderup finder du en lille oase: Folkeskoven. Her er der bålplads og shelter, naturlegeplads, hundeskov og et vikinge langhus, som kan benyttes til forskellige aktiviteter.

Nær Tappernøje har vi Snesere og Everdrup, to mindre bysamfund med en masse aktiviteter.

Hvis du drømmer om et liv på landet, er der flere endnu mindre bysamfund i området, f.eks. Åside, Askov, Bøgesø, Størlinge, Engelstrup, St. Røttinge og Sjolte, og hvis du drømmer om et liv endnu tættere på vandet er der muligheder i Gammel Tappernøje og langs Præstø Fjord.


Et dejligt sted at bo

De fleste af os synes, det er rart at have et fristed. Et sted, hvor vi kan trække os tilbage, slappe af og nyde livet. Være i et med naturen, være sammen med vores børn og opleve noget, som vi måske aldrig har oplevet før. Sammen med dem vi holder af, og måske endda sammen med nye venner.

Tænk, hvis man boede sådan et sted – altså hvis ens fristed blev ens permanente sted at bo. Tænk hvis det var Tappernøje, Snesere, Everdrup eller et af de helt små samfund.


Hverdagen

Når hverdagen skal fungere, er der alt, hvad man har brug for: Vuggestue, dagpleje, børnehaver og skole. Indkøb, fitness og fritidstilbud.

Tappernøje ligger lige ved motorvejen til København, og mange af dem, der bor her, har et travlt arbejdsliv inde i København og vender så tilbage til oasen, til fristedet i og omkring Tappernøje ved fyraften.


Sammenhold

Sammenholdet i vores område er noget af det, mange nævner – både børnefamilier og ældre i Snesere- og Everdrup sogne. De har valgt at bo netop her, hvor de bor med naturen som nabo, hvor der er aktiviteter året rundt, og hvor sammenholdet er enestående. Man hilser på hinanden, falder i snak på gadehjørnet, kommer hinanden ved. Man vil hinanden det godt.


Frivillige

Tappernøje, Snesere- og Everdrup Sogne er et område fyldt med frivillige ildsjæle, som har kæmpet et bravt slag for at stable udvikling og utallige aktiviteter på benene.

Tappernøje Aktivitets Park, med scene, petanque, naturfitness, legeplads og kulturhuset med sociale arrangementer.

Folkeskoven med bålhus, shelter, stor naturlegeplads, svævebane, fugletårn, hundeskov, ridesti og et kæmpe vikinge langhus med plads til 100 vikinger eller andet godtfolk.

Tappernøje byder også på spejdere, teaterforening, kor, sport og masser af andre muligheder for foreningsliv og fritidsaktiviteter.


Events

Årets højtider markeres med eventyrlige events og anderledes arrangementer. Om foråret er der Tappernøje Revy og Skovens Dag.


Om sommeren er der byfest og Musik over Præstø Fjord.


Om efteråret er der ”Horror Night” og halloweenløb for byens unge, og om vinteren er der juletræsfest og fastelavn.


5 verdensmål i Tappernøje

Af de 18 verdensmål, der er omsat til lokale Landsbymål, at vi udvalgt fem, der er særligt relevante for Tappernøje lige nu. Det er Landsbymål 8, 11, 13 15 og 17.Verdensmål 8: Erhvervsliv og infrastruktur

Lokalt har vi tre trafikgrupper, der arbejder for bedre trafikforhold i vores område. Deres tanker vil vi forsøge at indskrive i en samlet 10-årig udviklingsplan, der beskriver alt det, vi håber på og drømmer om.

Vi forsøger også at skabe et lokalt erhvervsnetværk, der skal gøre det attraktivt at stifte og drive forretning i vores område.

Denne del har fået en positiv start, for et nyt erhvervs- og industrikvarter er nu endelig på vej tæt ved motorvejstilkørslen. Vi har kæmpet for i 10 år for dette, og derfor er det glædeligt at det nu er på vej.Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund

Hvor er der godt at gå en tur? Hvilke stier må man gå på og hvilke er private? Er der en god rute gennem skov, langs fjorden eller igennem landsbyer?

I projektet ser vi på, hvordan vi kan kortlægge, hvilke stier og ruter der allerede er i vores område. Det handler både om at få et overblik over eksisterende ruter og mulighederne for at udbygge dem, for eksempel ved at forbinde to stier, så der skabes en lidt længere rute.

Det handler også om at få formidlet, at der er mange muligheder for at gå og cykle i vores område, så både motionister, cyklister og vandrefolk kan komme ud og opleve naturen og ved, at de har adgang til det grønne offentlige rum.Verdensmål 13: Lokal klimaindsats

Vi forsøger nu at løbe et lokalt forsyningsværk i gang, Det også set i lyset af Puting jerngreb om Eurpopas gasforsyning.

Vi er ved at nedsætte en lokal borgergruppe og arbejdsgruppe, fordi her, hvor vi bor, har vi kun gasforsyning,

Fjernvarmen fra Næstved kan ikke nå helt her ud i den aller østligste del af kommunen.

Under BLUP Tappernøje kunne det være fantastisk med fx et fælles jordvarmeanlæg, solceller eller vindmøller, der kunne forsyne størstedelen af boligerne. Den mulighed vil vi undersøge nærmere. Vi har også kontaktet Næstved kommune for et samarbejde.


Verdensmål 15: Biodiversitet og skov

Prøv at tænke 5-10 år tilbage. Der havde vi insektlig på forruden af bilen, hver gang vi kørte en tur i sommervarmen. Det sker jo ikke længere i dag. I dag har vi kun 20 pct af de insekter, der var en gang.

Derfor har vi et biodiversitetsprojekt i gang, der er startet igennem BLUP. En lokal ildsjæl, Birgitte, har søgt penge til at få sået vilde blomster.

Det har Næstved Kommune bevilliget. Snart svirer både bier og insekter endnu mere i brede blomsterstriber på de kommunale områder og skole, hvor lokale borgere færdes og i den lokale Folkeskove. Det er godt for miljø og klima.

Vi håber også, når vi afholder vores årlige Skovens Dag-arrangement, at vi her som en happening, kan uddele vilde blomsterfrø og plantekasser til lokale klimaaktivister, så vi hjælper med at få mere vild natur og dermed biodiversitet ind i borgenes egne haver.


Verdensmål 17: Samskabelse og bærekraft

Det 17. er nok det vigtigste mål af alle, fordi intet sker af sig selv.

Vi har fået etableret en velkomstambassadør, en Velkomstmor, der så fint tager imod nye tilflyttere.

Nye bliver budt velkommen med et lille net fyldt med info om området og en masse gode tilbud fra vores lokale erhvervsdrivende.

Vi har også fået en Storkemor, som kommer ud til den lille nye familie, ønsker tillykke med en lille gave og en stork til låns. Måske familien vil have deres lille familiefoto delt på vore lokale Facebookside, som følges af 2.700 borgere.

Samskabelse og bærekraft, det vælger vi her at have særligt fokus på, for forandringer sker kun i fællesskab.

Her i Tappernøje er vi godt i gang, fordi vi skal efterlade en bedre fremtid end den, vi selv overtog.79 views0 comments

コメント


bottom of page