I 2021 har en styregruppe på 7 personer, sammen med et borgerpanel på 40 personer udarbejdet denne ‘Bæredygtige Lokale Udviklings Plan’. Planen er udviklet og afstemt på 1 borgermøde, og flere arbejdsgrupper er nedsat som følge af processen. Planen bygger videre på de værdier, der findes i Lokalsamfundet, og sikrer en bæredygtig udvikling, som Lokalsamfundet selv administrerer.
I BLUP processen er der lavet en kortlægning af Nørre Løgum, med beskrivelse af Lokalområdet, planer, strategier og den lokale e-boks spørgeundersøgelse. Der blev i september 2021 holdt borgermøde med fremtidsværksted, hvor der var 75 deltagere, både børn og voksne. Her blev ideerne fra spørgeundersøgelsen taget op, der kom nye ideer til. Der blev dannet arbejdsgrupper, som ville stå for følgende tiltag: Lege og familieområde, Tilflyttergruppen, kommunikation og hjælpelister, klub frivillige og fester og Naturgruppen. Arbejdsgrupperne arbejder ud fra de 17 verdens/landsbymål.
Find rapporten eller/og den kortfattede flyer her under:
Nørre Løgum BLUP 2022 rapport (link til rapport)
Kortfattet BLUP Flyer (link til flyer)
Billed fra Fremtidsværkstedet i Klosterhallen
"Under BLUP har vi lært en masse gennem online møder, jeres teoretiske tilgang og især måden at se de 17 klimamål som landsbymål. Havde I ikke været der som konsulenter, så havde vi knækket halsen på projektet.
Vi har set os selv som Lokalsamfund udefra og på den måde fået ny energi. Vi har fået et spark og er kommet igang på en ny og tidsvarende/fremtidssikret måde.
Jeres tilrettelagte forløb og energi kan bruges til gavn for et nyt hold BLUP deltagere.
Vi er glade."
Kiss Damm, form. Nørre Løgum Lokalråd
Landsbyfortællingen (læs mere i rapporten)
Nørre Løgum er et stort landsogn med Løgumgårde som landsby. Her ligger den gamle kirke fra årh. 1200. Vi bor i en perle af natur med Vestsønderjyllands højeste punkt, Vongshøj på Løgum bjerge som er en del af Toftlund Bakkeø.
Vi bor i smørhullet, indenfor 15/20 min. kan du komme til Tønder, Skærbæk og Toftlund.
Vi har et godt Fællesskab. Her er altid en hjælpende hånd og et fællesskab der støtter. Du vil altid føle dig velkommen, fordi alle kender hinanden.
Her er rig mulighed for at skabe en virksomhed, der er mange virksomheder i området.
Der er aktiviteter for hele familien, både børn, voksne og seniorer hele året rundt. Vi har Klosterhallen liggende lige i baghaven og indkøbsmuligheder og restauranter 2 km. Væk.
Tag din familie med til Nørre Løgum, vi glæder os til at være sammen med dig.
Et sagn fortæller, at på Vongshøj ligger kæmpen Vong begravet. Han var den stærkeste af de gamle kæmper, men da munkene slog sig ned i Løgumkloster, svang han sin kølle mod alle. Men den fromme broder Martin fik ham omvendt, så han tjente gud resten af sit liv og ligger begravet under et kors på Vongshøj.
Historien om BLUP, fortid og fremtid
I Nørre Løgum har vi mistet skolen, som også var vores samlingssted og brugsen, som også var et sted, hvor man lige fik en snak, når man mødtes.
Vi er et stort Landsogn med Løgumgårde som landsby og har kun 2 km til Løgumkloster, og hvis vi på et tidspunkt er bygget sammen, så findes der måske ikke noget Nr. Løgum Sogn mere.
Så skal der ske noget i Nr. Løgum, så må vi gøre det selv.
Det startede med, at vi for mange år siden dannede en Sogneforening, som havde en masse aktiviteter fra traktorringridning, traktortræk, dilettant, revy og til fastelavns- og juletræsfest for børnene og de fleste aktiviteter havde grupper, som stod for aktiviteten og det virkede godt.
Så besluttede vi, at samle alle foreninger til et Fællesråd, hvor vi mødes 2 gange årligt og koordinerer aktiviteter og tiltag. Til det knyttede vi et Lokalråd, hvor Ellum også gerne ville være med og så kom deres foreninger også med i Fællesrådet.
Fællesrådet og Lokalrådet har også undergrupper: Stiudvalg, Flagning, Trafiksikkerhed, Hjemmeside, Lys på kirken og julebelysning.
Et eksempel på at det virker er, at Tønder kommune ville nedlægge vores afstemningssted. Vi er godt 1000 sjæle i vores Lokalsamfund, så det ville vi ikke finde os i. Så det fik vi forpurret ved kraftigt at gå imod det via Fællesråd og Lokalråd.
Så gik vi i gang med BLUP.
Det har været rigtig godt, fordi vi har set på os selv udefra, via Spørgeskemaundersøgelse og de forskellige teorier, vi er blevet præsenteret for.
Det har betydet, at vi vil have et bedre Fællesskab og at vi via det, har fået nye input til aktiviteter og tiltag og ikke mindst har fået flere af borgerne til at være med i arbejdsgrupper.
Men det har også betydet at nogle af de etablerer udvalg har fået ny energi ved, at gå med i de nye arbejdsgrupper. For eksempel er stiudvalget gået med i Naturgruppen og Fællesrådet arbejder med kommunikation.
Ellum stod foreningsmæssigt stille og ville i første omgang ikke være med i BLUP. Men nu de lavet deres egen BLUP og har fået en masse aktiviteter op og stå, nogen sammen med etablerede foreninger andre som helt nye tiltag.
Yderligere ændrer de også måden, at organisere sig på, ved at de efter at have set hvordan Nr. Løgum Fællesråd fungerer, nu danner deres eget Fællesråd, hvor de samler foreningerne til møde 2 gange årligt. Lokalrådet for Nr. Løgum og Ellum deltager så i begge Fællesrådsmøder og orienterer om nyt fra kommunen og øvrige tiltag.
Vi har også set, at måden vi organiserer os på, er rigtig god, når vi skal videre udvikle og fremtidssikre vores Lokalområde. Det kan andre også bruge og det er en rigtig god måde, at opretholde vores ret til at være Landdistrikt på.
Vi er godt i gang og har dannet arbejdsgrupper der står for: et udendørs Lege og familie område, modtagelse af tilflyttere, bedre adgang til naturen, bedre kommunikation og et projekt for grøn omstilling til fælles lokale varmeløsninger.
Efter BLUP vil vi fortsat stå sammen, udvikle byen og bruge hinanden, så vi får et bedre fællesskab.
Vi vil også som en app. genoplive Kæmpen Vong, som er et sagn, om en meget utidig kæmpe, som blev tæmmet af en munk og det siges, at han ligger begravet på vores højeste punkt Vongshøj.
Comments