I Veflinge har vi mottoet “Veflinge liv og fællesskab” Det er et udtryk, som blev opfundet i 2012, da Veflinge stod sammen om at ville bevare skolen. En gruppe borgere gik sammen om at producere en DVD om hvad man ville ødelægge hvis skolen blev nedlagt. Skolen blev ikke nedlagt, men lagt ind under hovedskolen, hvorpå eleverne allerede gik fra 7. klasse.
Og det er det, der kendetegner Veflinge. Vi står sammen, når det gælder.
DOWNLOAD:
BLUP 2021 Rapporten (link)
Under Corona-epidemien, hvor alt har været lukket ned, og under udarbejdelsen af denne Lokale Bæredygtige Udviklings Proces, har vi arbejdet hårdt for at få fællesskabet gjort større under mottoet: Meld dig ind i din by - vi skal have nærheden tilbage i dagligdagen. Samtidig ønsker vi med denne udviklingsplan at sætte fokus på verdensmålene / landsbymålene, ved at tænke dem ind i alle fremtidige projekter. I denne BLUP kan du læse om, hvad vi har gang i i Veflinge, og hvad vi ønsker os på lang sigt.
Meld dig ind i din by - vi skal have nærheden tilbage i dagligdagen, det er netop invitationen til dig, der allerede bor i Veflinge og til dig, der gerne vil bo i Veflinge
Landsbyfortællingen (læs den også i rapporten):
Historikeren Vedel Simonsen fra Elvedgård gods i Veflinge, (1780-1858), var en betydelig velgører for Veflinge sogn. Han gav penge til præstegård, hospital, bibliotek, og arbejdsanstalt. Det var Vedel Simonsens mål at gøre Veflinge og Vigerslev sogne til mønstersogne, og han oprettede ydermere et låneinstitut hvor de bønder, der ikke kunne svare deres skat til gården, rentefrit kunne låne pengene af ejeren. Dengang var Veflinge kendt som et godt sted at bo.
Det er det også i dag, dog gjorde rygterne for en del år tilbage Veflinge kendt som en bølleby, og mens der var jernbaneforbindelse til Odense og Brenderup i 50-erne og 60-erne blev der sagt, at hvis der var fulderikker ombord, skulle man bare læsse dem af i Veflinge, hvor de sandsynligvis boede.
Rygter er svære at ryste af sig, men sådan er Veflinge ikke i dag. Vi har formået med en unik fællesskabsånd og en masse projekter og nyskabelser at etablere en foregangs-landsby:
2014 Multibanen: Bag hallen er der, med borgernes hjælp, etableret en multibane med indendørs squashbane.
2015 Integration af flygtninge: I 2015 modtog vi Fyens Stiftstidendes ”Bland dig pris” på 25000 kr. Vi har formået at integrere 9 familier, hvor alle voksne enten er i arbejde eller under uddannelse. Alle taler dansk og deltager i livet i Veflinge, ydermere har syriske Kasser Othmann tegnet vores nye flotte Bytorv.
2016 Veflinge kirkeskov: 5.5 ha bortforpagtet præstegårdsjord omdannet til Kirkeskov, hvor der er shelterplads - og med borgernes hjælp er rejst en bålhytte.
2018- Byloppemarked: en lørdag i september omdannes hele Veflinge til loppemarked. Stande over hele byen skyder op, og her kan man få hilst på naboer og andre, når man bevæger sig rundt i byen.
2019 Tab et ton i Veflinge: Nordfyns kommune var i 2018 udråbt som Danmarks tykkeste kommune. Det ville vi i Veflinge ikke have siddende på os, så vi lavede et projekt, hvor byen skulle tabe et ton på 2 år. Formålet var ligeledes at skabe større fællesskab. Vi nåede at tabe 840 kg. – Corona har en del af skylden på det manglende tab. Men fællesskabet nåede store højder. Flere end 220 deltog i projektet, og flere af de hold, der blev oprettet til formålet, består endnu. Hele idrætsforeningen trådte til og gav gratis plads til alle deltagere det første ½ år.
2020 Veflinge bytorv: En grim hullet plads som bruges til Forsamlingshusets p-plads, blev tegnet som et flot Bytorv af en af de syriske flygtninge, som bor i Veflinge. Her har vi fået en lokal kunstner til at dekorere den 30 m lange bagvæg som en samtalevæg, hvor profilbilleder fra 44 borgere i Veflinge pryder væggen.
Veflinge er en driftig by, med en stor idrætsforening. Her findes ca. 40 erhvervsdrivende med små og større virksomheder. Der er udlagt et par erhvervsgrunde, og nogle dejlige byggegrunde med udsigt over mark og skov, beliggende med ganske kort afstand fra skolen.
Vi har en lille og god skole med elever til og med 6. klasse. Veflinge er ikke en gennemkørselsby, det er en by, man kører til, hvis man har et ærinde. Det gør den til en by, hvor børnene trygt og sikkert kan køre til skole og til sport.
Billed fra Fremtidsværkstedet (2021).
Fotos af Anne Margrethe Dalskov
Comments